Dalakassen dag 2

Hej igen, nu är jag tillbaka med dagens recept som är Smakrik korv med stuvad potatis + Ginodessert. Som jag skrev i tidigare inlägg så finns inte recepten på Dalakassens hemsida utan jag får skriva ut dem här. Här har ni i alla fall dagens ingredienser:

Trapper/Charolizo 500 g

Potatis 600 g

Gröna ärtor ½ förp

Broccoli ½ förp

Smör (x)

Vetemjöl (x)

Mjölk (x)

Salt (x)

Peppar (x)

 

Frysta hallon 250 g

Mörk choklad 70 %

 

Ingredienserna markerade med (x) är de basvaror som inte följer med i kassen utan som man oftast
har hemma själv och om inte då måste införskaffa. Här nedan följer receptet:

 

(25 minuter)

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Koka den i lättsaltat vatten.

Lägg korven på ett ugnsgaller och stek den i ugn ca 15 minuter. OBS att receptet är beräknat på 5 korvar.

Sätt på en kastrull med lättsaltat vatten för att koka ärtor och broccoli i. Vänta med att lägga i dem.

När potatisen är mjuk, häll av vattnet, lägg potatisen på en tallrik vid sidan om. Gör stuvningen genom att smälta 1 msk  smör i kastrullen och vispa i 1 msk mjöl. Vispa i 4 dl mjölk och låt det sjuda någon minut. Smaka av med salt och peppar. Vänd i potatisen och låt allt bli varmt.

Lägg i ärtor och broccoli i det kokande vattnet och låt det koka upp.

Häll av grönsakerna och servera dem tillsammans med den ugnstekta korven och den stuvade potatisen.

Dessert: Slå av ugnen. Lägg hallonen i en ugnssäker form. Dela chokladen i små bitar och sprid den över hallonen. Låt stå i ugnen på eftervärme tills chokladen har smält.

Maten var väldigt enkel att laga och resultatet blev okej. Jag personligen är inte så förtjust i korv men den övriga familjen gillade rätten. Ginodesserten var super enkel och blev väldigt god, jag valde att servera den men lite vaniljglass vilket jag tyckte passade bra till dom varma bären. Såhär blev i alla fall resultaten:

Imorgon kommer jag tillbaka med ett nytt recept som heter så mycket som Marinerad kyckling med ris och grönsallad. Ha en fortsatt trevlig kväll!
//Alexandra

Dalakassen dag 1

Så då var jag äntligen tillbaka här på bloggen och veckorna med matkassar har börjat! Jag är väldigt förväntansfull för vad som komma skall under dessa veckor men jag tror det kommer bli väldigt bra. Den första matkassen jag har valt att testa är Dalakassen (http://dalakassen.se/index.jsp) som är en lokal matkasse som levereras i dom större städerna runt om i Dalarna. Jag själv bor utanför leverans området men kunde leverera kassen till min mormors adress i Falun och själv hämta den där. Dalakassen ska ha ett stort tack för att dom varit så hjälpsamma då jag enbart ville beställa en kasse utan att påbörja någon prenumeration och dessutom var ute lite i sista minuten, men jag fick jätte bra hjälp och kände att dom verkligen jobbar för att hjälpa sina kunder. På Dalakassens meny för denna vecka så fanns detta:

-          Köttfärslimpa med rödbetskräm och råstekt potatis

-          Halstrad lax med pasta och vitsparris

-          Marinerad kyckling med ris och grönsallad

-          Smakrik korv med stuvad potatis + Ginodessert

-          Tacos al pastor

Jag har dock behövt skjuta lite på veckan så att jag gör rätterna från onsdag till söndag och dessutom göra om menyn p.g.a. besök under helgen med laktosintolerans. Här kommer i alla fall menyn som jag vänt på den så att ni vet i vilken ordning vad kommer upp på bloggen.

-          Köttfärslimpa med rödbetskräm och råstekt potatis

-          Smakrik korv med stuvad potatis + Ginodessert

-          Marinerad kyckling med ris och grönsallad

-          Tacos al pastor

-          Halstrad lax med pasta och vitsparris

Som ni här ser så började min vecka precis som det var planerat med Köttfärslimpa med rödbetskräm och råstekt potatis. Då recepten denna vecka inte finns på Dalakassens hemsida så får jag skriva ut dem här i bloggen. Här har ni i alla fall ingredienserna ni behöver till denna rätt:

Potatis 800 g

Röd lök 1 st

Köttfärs 600 g

Inlagda rödbetor 200 g

Kesella 10 % 1,5 dl

Broccoli ½ förp

Gräslök 1 förp

Soja, kinesisk (x)

Honung (x)

Smör (x)

Olja (x)

Salt (x)

Peppar (x)

Ingredienserna markerade med (x) är de basvaror som inte följer med i kassen utan som man oftast
har hemma själv och om inte då måste införskaffa. Här nedan följer receptet:

(40 minuter)
Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg 600 g köttfärs i en skål. Skala 1/2 röd lök och hacka den.

Blanda hackad lök, 2 msk soja, 1/2 msk honung, 1 tsk salt och 1 krm peppar med köttfärsen. Smörj en ugnssäker form med 1/2 msk olja. Forma färsen till en limpa och lägg den i formen. Lägg 1/2 msk smör ovanpå köttfärslimpan och ställ in den i ugnen.

Grädda i mitten av ugnen ca 25-30 minuter

Skala potatis och dela dem i cm stora kuber. Råstek potatisen i en stor stekgryta tillsammans med 1/2 msk smör och 1/2 msk olja. Salta och peppra. Rör om då och då.

Koka upp en kastrull med saltat vatten och lägg i broccoli från 1/2 förpackning. Låt koka någon minut. Häll av vattnet.

Mixa ca 200 g rödbetorna till en kräm tillsammans med 1,5 dl kesella och hackad gräslök från 1 förpackning.  Salta.

Servera köttfärslimpa, råstekt potatis, rödbetskräm och broccoli!

Jag tyckte att rätten var rolig att laga och inte alls svår men blev väldigt god! Det jag än så länge gillar mest med Dalakassen är att dom inte överdrivit så enormt i matkonsumtionen. I denna rätt fanns precis den mängd mat vi behövde för en måltid och vi slapp en väldig massa rester som jag klagat p dom tidigare veckorna. Här har ni i alla fall resultatet:

Senare idag kommer jag tillbaka med de smakrika korvarna med stuvad potatis + Ginodessert. Ha en fortsatt trevlig dag, på återseende
//Alexandra

Veckans recept dag 5

Veckans sista recept är Tacotårta. Ett superroligt recept som ni hittar här: http://www.recept.nu/1.281512/recept.nu_redaktionen/smaratter_tillbehor/kyckling_fagel/tacotarta. Rätten kostade 298kr i inköp och här är ingredienserna:

Rätten tog lite tid att laga men det var det helt klart värt! Det var tacos på ett nytt och roligt sätt som helt klart kommer serveras här hemma igen. Denna rätt är dock ganska dyr men det är tacos i vanliga moment att laga samtidigt men det var inte alls svårt. Här har ni tårtan. (Bilden hade kunnat bli mycket snyggare om man tog den från ovansidan men valde denna bilden då man ser dom olika lagren!)

Då var det dags att summera Recept.nu´s veckans recept. Vid inköp av alla ingredienserna så misslyckades Recept.nu då det inte fanns någon inköpslista att använda sig av utan man fick sitta även här och skriva av alla recept och sedan lägga ihop dem till en inköpslista… Väl i affären gick det smärtfritt och vi kunde åka hem med all denna mat.

Då var det dags att kolla på den ekonomiska delen denna vecka här nedan ser vi att inköpskostnaden är lägre än totalkostnaden vilket är det vi varje vecka strävar efter att se.

Rätter

Priser

Anna & Ulrikas spagetti carbonara

142

Rigatoni m. Lövbiff & oregano

129

Gorgonzolarisotto

106

Ugnspannkaka med skinka

162

Tacotårta

298

Totalkostnad

837

Inköpskostnad

754,96

 

Inköpskostnaden

754,96

delat på 5 dagar

5

1 middagskostnad

150,992

delat på 4 personer

4

Ca kostnaden per portion

37,748

 

Kollar vi här ovan så ser vi att priset per portion ligger på ca 38 kr vilket inte är så farligt. Rent ekonomiska har recept.nu lyckats väldigt bra och jag tycker att dom får helt klart godkänt. Ser man på variations möjligheterna så fick man varje dag tre recept att välja på vilket jag tyckte var väldigt bra  men betyget dras tyvärr ner då inköpslistan inte ens existerade… Smakmässigt tycker jag inte att veckan förtjänar någon stjärna då jag inte tyckte att någon av rätterna förutom tacotårtan var något utöver det vanliga. Återigen var det dags att ta fram mitt lilla betygsystem.
Betygsystemet består som ni vet av tre kriterier: 
1, Pris
2, Variationsmöjligheter
3, Smak

Denna vecka får en av tre stjärnor

Detta inlägg skulle självklart ha lagts upp innan jul men av någon anledning så glömde jag helt bort att jag hade ett inlägg kvar och tog julledigt direkt!  Men nästa vecka är jag tillbaka och då är det dags att gå över matkassar. Meddelar så fort jag vet vilken av de tre kassarna jag kommer börja med men tilldess ha en fortsatt trevlig dag och vecka!
// Alexandra

RSS 2.0