Vardagsmaten dag 1

Behöver jag ens säga att jag inte är van vid att blogg en gång om dagen? Men just när det gäller den här bloggen så känns det som om bättre sent än aldrig är ett bra motto. Tanken är egentligen att jag ska börja med min nya vecka (v. 44) idag men jag måste först bara skriva hela förra veckan…

Förra veckan var det Vardagsmaten vid Hemköp som jag skulle följa. Jag hade såå stora förhoppningar på den veckan. Deras hemsida och app var båda så snyggt gjorda och toppen planerade, såg det i alla fall ut som… Eller egentligen så är dom toppen bara att dom inte fungerar till 100% och stämmer inte riktigt överens med verkligheten, jag ska försöka förklara vad jag menar. Tex deras inköpslista var kategoriserad supersmidigt allt för att underlätta när man skulle handla i butiken. Det jag som ekonom tyckte var det bästa, var att man genom att skriva i vilken hemköpsbutik man skulle handla i, kunde få de aktuella erbjudanden som fanns i butiken. Problemet med detta var att om jag tex skulle ha 3 msk rapsolja vart tvungen att köpa 2st 1 liters för 35kr för att kunna utnyttja erbjudandet, det är ju inte alltid man vet om man kommer behöva så mycket rapsolja kommande veckor.. Sen fanns det massor med andra erbjudanden som jag tyckte var bra, men som när jag kom till butiken inte alls fanns. Detta var ett problem jag kunde leva med men hoppas för Vardagsmatens skull att dom tittar över om dom vill ha med erbjudanden som inte stämmer eller inte alls finns med. Men det som nästan gjorde mig arg var när flera av varorna jag behövde inte alls fanns i butiken. Hela tanken med en färdigplanerad veckomeny är att man ska kunna inhandla alla varor samtidigt och jag var till Hemköp två gånger den veckan och fick ändå kompletteringshandla på Ica. Jag skulle tex ha en hel kyckling men när jag var där på måndagen fanns det inte någon varken färsk eller fryst, detta fanns visserligen när jag var där på onsdagen. Men sedan skulle jag ha bakpotatisar och det fanns varken på måndagen eller onsdagen. Denna potatis är ju dessutom huvudingrediensen i fredagen rätt och att den då inte ens finns i sortimentet känns ju lite fel.

Här är i alla fall de ingredienser som jag fick med mig hem på måndagen. Summan av alla varor landade på 770 kr vilket är dyrast hittills och här ska man även räkna in hur mycket tid jag har lagt mer på att hitta alla varor i olika omgångar och olika butiker… Tid är ju pengar mina vänner!

Måndagen rätt var vegetarisk burrito och kostade 230 kr att inhandla. Receptet hittar ni här: http://www.vardagsmaten.se/#/ . Det är bara att söka på vegetarisk burrito eller ta fram veckomenyn för v. 43.

Detta var min favorit rätt denna vecka och definitivt något jag kommer göra igen. Smakerna var toppen och jag tyckte att det till och med smakade som om man hade med köttfärs utan att ha det. Super bra rätt om man har bråttom och vill göra något som hela familjen gillar och som är nyttigt.

Jag är snart tillbaka med tisdagen rätt, frasig fisk i ugn. Ha det toppen så länge!
//Alexandra

Veckans Middagar dag 5

Nu är jag mätt och belåten så låt oss återgå till Coops veckomeny. Fredagens maträtt var fredagskyckling med pasta. Denna rätt var nog min favorit den här veckan. Det var verkligen såå gott och rätten fick bra omdöme av både min brors kompis och hans mamma. Sen gillade även min familj det väldigt mycket. Här har ni i alla fall receptet: http://www.coop.se/Recept--mat/Recept/f/fredagskyckling-med-pasta/ . Rätten kostade sammanlagt 148kr och här är de ingredienser som jag använde:

Kycklingen var väldigt enkel att göra och tog inte alls lång tid men resultatet blev ändå så himla bra. Denna rätt kommer helt klart hamna bland mina favoriter i kycklingväg. Jag valde att addera vitlöksbröd till denna rätt men det hade man verkligen inte behövt då rätten var så god i sig själv!

Det som dock gjorde mig väldigt besviken var när jag skulle börja använda champinjonerna, som inhandlats ihop med de övriga varorna i måndags, och det visade sig att dom var mögliga… Tanken är att man ska kunna inhandla alla varor samtidigt men i detta fall stämde tydligen inte det…

För att summera hela veckan så är jag på smakfronten så glad att det inte var som förra veckan. Men på resterande är jag inte lika glad… Priset för denna vecka var 753 kr vilket är 236 kr dyrare än förra veckan.

Rätter

Priser

Kycklingrullar m. tomater i balsamvinäger

216

Tunnbrödrulle m. mandelpotatis & saltgurka

136

Lammfärsfrikadeller i tomatsås

154

Potatis- & morotssoppa m. kokos & räkor

103

Fredagskyckling med pasta

148

Totalkostnad

757

Inköpskostnad

753


Anledningen till att totalkostnaden är lite högre är i detta fall enbart för att priserna på rätterna är avrundade. Förra veckan kunde vi se att inköpskostanden var mycket lägre än totalkostnaden för att menyn var planerad så att man kunde använda flera av varorna i olika rätter. Den här veckan fick jag massor med varor över som jag inte vet vad jag ska göra med och det är enligt mig inte så ekonomiskt att behöva slänga varor…

Inköpskostanden

753

delat på 5 dagar

5

1 middagskostnad

150,6

delat på 4 personer

4

Ca kostnaden per portion

37,65


Här ovan kan vi se att maten har kostat ca 38 kr per portion vilket jag inte tycker är så farligt med tanke på hur god mat jag fått äta men jag vet att det hade kunnat gå att göra även denna meny billigare…

Som jag skrev tidigare i veckan så var jag mycket missnöjd med Coops android app och nu när jag tittat igenom deras hemsida så är jag inte heller så impad… Variationsmöjligheten är väldigt liten, det finns inga tips om hur man kan göra rätterna låg laktos eller glutenfria.

Det känns verkligen jätte tråkigt att behöva sätta så lågt betyg denna vecka när jag är så glad över alla smaker jag fått smaka. Jag personligen hade varit villig att betala dessa extra kronor för att få dessa smaker jämfört med förra veckans smaker.

Mitt betygssystem består ju som ni vet av tre kriterier: 
1, Pris
2, Variationsmöjligheter
3, Smak
Denna vecka får en av tre stjärnor… 

 

Imorgon börjar jag med en ny vecka och kommer då att följa Vardagsmaten via Hemköp. Hoppas ni får en fortsatt trevlig kväll så hörs vi!
//Alexandra

Veckans Middagar dag 4

I torsdags lagade jag Potatis- och morotssoppa med kokos och räkor. Receptet till soppan hittar ni här: http://www.coop.se/Recept--mat/Recept/p/potatis--och-morotssoppa-med-kokos-och-raekor/ . Soppans inköpskostnad var 103 kr och här är de ingredienser jag använde:

Soppan var helt okej även om jag hade väntat mig en större smaksensation. Resterande delen av familjen tyckte om den så det kan bero på att min hals inte tycker om citron just nu när jag är förkyld. Soppan var i alla fall jätte enkel att laga och tog inte allt för mycket tid. Jag valde att stavmixa soppan slät innan jag la i räkorna för att få smakerna att sammanföras lite extra.

Om en stund kommer jag tillbaka och då med min recension av rätten Fredagskyckling med pasta men också recensionen av veckan som helhet.  Risken finns att jag lagar plommonspäckad karré innan jag återkommer eftersom klockan redan börjar bli rätt mycket.
//Alexandra

Veckans Middagar dag 3

Onsdagens rätt var alltså Lammfärsfrikadeller i tomatsås. Jag måste bara börja med att säga att detta var såå gott! Har alltid gillat frikadeller men dom här var verkligen dom bästa jag någonsin har ätit… sorry pappa men dina är också goda! Pappas frikadeller brukar dock vara gjorda på nötfärs och mina gjordes på lammfärs så det kan ju vara det som är skillnaden.. Dessa frikadeller kostade i alla fall 154 kr att laga och här har ni receptet: http://www.coop.se/Recept--mat/Recept/l/lammfaersfrikadeller-i-tomatsaas/. Här har ni även de varor jag använde till denna rätt (ska försöka bli bättre på att ta tydligare bilder på de varor jag använder).

Detta var en rätt som jag tyckte var rolig att laga och inte alls svår. Bara det att man rullar färsen själv tror jag gör att man tycker det blir ännu godare. Har faktiskt aldrig gjort det tidigare men tyckte det var riktigt roligt.( Hade tydligen gjort det när jag var mindre även om jag inte kommer ihåg det). Ett litet tips är att ha ett glas med vatten och en sked så innan man rullar nästa frikadell doppar man skeden i vattnet och sedan gnider den mot handen. Det blir lättare att rulla och dom blir runda och fina.  Jag serverade denna rätt med ris och tyckte det blev väldigt bra.

Jag hoppas verkligen att ni provar denna rätt hemma och att ni kommer tycka om den lika mycket som jag gjorde!
//Alexandra

Veckans Middagar dag 2

Hej igen kära vänner! Det har varit lite dåligt på blogg fronten denna veckan men idag har jag bestämt mig för att skriva inlägg efter inlägg tills jag är klar. I tisdags var det tunnbrödrulle med mandelpotatis och saltgurka som stod på menyn. Receptet hittar du här: http://www.coop.se/Recept--mat/Recept/t/tunnbroedsrulle-med-mandelpotatis-och-saltgurka/ . Varorna till rätten landade på 136 kr.

I rätten skulle man även ha Lammchorizo vilket jag tyckte var lite märkligt. Dels för att det inte fanns någonstans i butiken och sen också för att onsdagens rätt var lammfärsfrikadeller… Två lamm rätter samma vecka, brukar man ha det?  Bortsett från det så var rätten ganska god även om jag inte är jätte förtjust i mos. Det som enligt mig var krångligast med denna rätt var själva uppläggningen. Fick verkligen inte det till någon ”strut” så fick inkalla expert hjälp i form av min mamma. Tycker hon får ett helt klart godkänt, eller vad säger ni?

Så om en stund återkommer jag med min recension av Lammfärsfrikadeller i tomatsås, detta vill ni inte missa kan jag lova!
// Alexandra

Veckans Middagar dag 1

Så nu är jag tillbaka igen! Denna vecka har jag hunnit laga tre hela middagar utifrån Coops veckomeny.  Här hittar ni menyn och inköpslista: http://www.coop.se/Recept--mat/Veckans-Middagar/ . Måndagen började med en utflykt till närmaste Coop butik som förövrigt ligger 4,5 mil hemifrån. Där inhandlades veckans alla varor för 753 kr. Jag använde mig av Coops android app och måste verkligen säga att jag är missnöjd! Inköpslistan var verkligen inte bra uppbyggd... Den var kategoriserad som visserligen var bra men tex allt salt var inte ihop räknat utan stod på tre olika ställen… Detta gjorde att man i butiken blev väldigt förvirrad när man där skulle stå och räkna ihop alla varors mängd. Jag hoppas för Coops egen skull att dom förbättrar detta!

Måndagens rätt var i alla fall Kycklingrullar med tomat i balsamvinäger. Lite svårare än rätterna förra veckan men absolut inte något supersvårt, bara supergott! Här har ni receptet: http://www.coop.se/Recept--mat/Recept/k/kycklingrullar-med-tomater-i-balsamvinaeger/
Och här är de varor jag använde.

Jag valde att lägga till dessa som är införskaffade på Lidl. Kycklingen var visserligen så god att man hade kunnat äta enbart den men för att få det lite matigare så adderade jag detta.

Rätten kostade sammanlagt 216 kr och då är det enbart de ingredienser som jag handlat på Coop som är medräknade. Supergott blev det i alla fall! ( Såg nu när jag ser bilden att det inte såg supergott ut men det var det verkligen så jag rekomenderar varmt att ni testar detta recept )

Jag återkommer med resterande recensioner så fort som möjligt. Ha en fortsatt trevlig kväll!
//Alexandra


Billiga veckan dag 5

Bättre sent än aldrig, är det inte så man brukar säga? Tanken var att jag skulle ha avslutat billiga veckan i fredags men problem med uppkopplingen gjorde att jag inte fick upp några bilder… Men nu så tror jag att det ska fungera. Fredagens rätt vara hamburgare och kostade 105 kr att inhandla. Här har ni en liten bild på ingredienserna.

Som de andra rätterna denna vecka så var detta enkelt att laga och tog inte alls lång tid. Självklart kan man göra hur många varianter som helst på denna rätt och lägga till de saker man själv gillar. Jag tycker dock inte att hamburgare var en så rolig fredagsmat men för vissa familjer passar det säkert jättebra. Hela denna vecka har jag påpekat att jag alltid fått rester över, i fredags hade min lillebror en kompis på besök och just den dagen var det uträknat precis till fyra personer. Men ingen fara skedd då vi hade frysta hamburgare i frysen.




För att utvärdera denna vecka så har jag haft väldigt roligt både vid inköp, tillagning och även här på bloggen! Detta har varit den första veckan så jag känner mig lite ringrostig på bloggplanet men jag kommer växa in i rollen. Här följer iallafall en ekonomisk sammanställning.

Rätter

Priser

Stuvade grönsaksmakaroner m. Korv

94

Fisksoppa m. Vitlöksbröd

190

Lufsa

84

Kyckling med basilikaris

72

Hamburgare

105

Total kostnad

545

Inköpskostnaden*

517

*Inköpskostnaden är den summan jag betalt i butiken.

Här ovan kan vi se att den totala kostnaden är högre än inköpskostnaden. Detta är p.g.a. att jag vid uträkning av rätternas kostnader räknade hela den summan det skulle kosta att handla alla ingredienser till rätten. Inköpskostnaden blir därför lägre då jag tex använde ”sommargrönsaker”  i två av rätterna men räknade med priset för varan i de båda rätternas totalpris.

Inköpskostnaden

517

delat på 5 dagar

5

1 middagskostnad

103,4

delat på 4 personer

4

Ca kostnaden per portion

25,85


Här har vi även en uträkning på vad det kostar i snitt per middag (103,4) och sedan hur mycket en portion i snitt kostar (25,85). Vart någonstans hittar man en middag för ca 26 kr? Tror aldrig jag har hittat någon i alla fall. Sen ska man även här väga in att jag fick rester nästan varje dag som har blivit lunch dagen efter. Både en middag och en lunch hittar du i alla fall inte för 26 kr! Detta har även varit bra och god mat, billigmat kan ofta bli onyttig men denna meny har kombinerat ihop en bra meny men stor variation även om jag inte var jätteimponerad av alla rätterna.  

Mitt betygssystem för menyerna kommer bestå av tre kriterier:
1, Pris
2, Variationsmöjligheter
3, Smak

Denna meny får två av tre stjärnor
Anledningen till att denna veckomeny inte får någon stjärna för "smak" är för att tre av fem rätter enligt mig inte var några smaksensationer. Men stort plus för både fisksoppan och kycklingen.


Så nu tänker jag avsluta detta kapitel med Icas billiga veckan och övergå till en ny vecka men Coops veckomeny. Vi hörs senare när jag varit iväg och handlat!
// Alexandra

Death by Chocolate

För någon dag sedan bakade jag och Anya en supergod chokladkaka. Kakan smakade väldigt mycket choklad men var så god. Trodde den skulle smaka väldigt mycket socker med maräng och allt ovanpå men den smakade enbart choklad. Så gott!



Vill ni baka denna kaka så får ni receptet här:

en mjuk kaka
Ugn: 175°C, ca 40 minuter

150g smör
200g choklad med 70 % kakaohalt
2½ dl strösocker
4 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl Crème fraîche

glasyr:
100 g choklad med 70 % kakaohalt
1 dl vispgrädde

ev dekoration:
färska jordgubbar
minimaränger

Gör så här:
Smält smöret. Bryt chokladen i småbitar, lägg dem i det smälta smöret och rör tills de har smält och löst sig helt. Vispa strösocker och ägg lätt och rör sedan ner chokladblandningen och de övriga ingredienserna. Häll smeten i en stor smord sockerkaksform. Ställ in den i nedre delen av ugnen, 175 grader varm, och grädda i ungefär 40 minuter – kakan ska bli saftig och inte alltför torr inuti. Låt den svalna och stjälp sedan försiktigt upp den på ett fat.
Hacka chokladen till glasyren och lägg bitarna i en skål. Värm grädden i en kastrull tills den kokar och häll den sedan över chokladen. Rör ordentligt tills chokladen har löst sig och smeten är jämn. Låt glasyren svalna lite och häll den sedan över kakan. Dekorera eventuellt med jordgubbar och minimaränger.

Tips:
När du bakar chokladkakor – använd kakao istället för mjöl eller ströbröd för att pudra den smorda formen. Då släpper kakan lätt efter gräddning och får en finare, chokladbrun yta.

Hoppas du uppskattar kakan lika mycket som vi gjorde!

Receptet är lånat ur boken "Söta saker" av Therésia Erneborg.

Ha en fortsatt trevlig kväll nu mina vänner, så hörs vi imorgon när det står hamburgare på schemat!
//Alexandra


Billiga veckan dag 4

Idag lagade jag kyckling med basilikaris, veckans hittills godaste rätt. Receptet har du här: http://www.ica.se/Recept/kyckling-med-basilikaris-714157/ Rättens kostnad landade på 72 kr vilket jag tycker var väldigt bra med tanke på att det var en kycklingrätt. Kom idag också på att kostnaden för billiga veckans första rätt, stuvade grönsaksmakaroner med korv är lite billigare än vad jag skrev då jag använde hälften av grönsakerna idag. Inköpskostnaden är dock fortfarande densamma.  Här är iallafall de varor jag använde idag:


Jag tyckte även denna rätt var relativt lätt att laga men det blev så gott! Hela familjen älskade rätten och jag kommer definitivt att laga detta igen. Här ser ni rätten, ser det inte supergott ut?

Är det något recept ni funderar på att göra som jag hittills lagat så sluta tveka och laga detta för jag lovar er att ni inte kommer ångra er!
Om en stund kommer ni få en liten baknings överraskning, hoppas ni väntar med spänning.
// Alexandra

Billiga veckan dag 3

Igår så var det Lufsa som stod på schemat, en rätt jag aldrig tidigare hade hört talas om. Här hittar ni receptet: http://www.ica.se/Recept/lufsa-714156/ Rätten kostade 84 kr att laga och här är de ingredienser som man behövde:

Själva "smeten" var väldigt lätt att laga och sen la man bara bacon ovanpå.  Men hjälp av baconen så gjorde jag ett rut mönster. Detta var mer tydligt innan tillagningen så jag lägger upp en "före" bild istället.



Lufsa tyckte jag smakade som en ungspankaka bara att den var mer mättande. Vet inte om jag kommer laga denna rätt igen men man vet aldrig.

Hoppas ni väntar med spänning för snart kommer dagens rätt, kyckling med basilikaris.
// Alexandra

Billiga veckan dag 2 - Bilder

Nu så vill datorn igen och jag kan äntligen lägga upp bilderna från billiga veckan dag 2. Ska även försöka få upp min recension från gårdagens Lufsa men börjar här med bilderna. 

Här har vi alltså de varor som behövdes till soppan.



Och här är själva soppan. (Blev ingen bild på uppläggningen då vi alla var så hungriga att jag helt enkelt glömde bort att ta bilder)


// Alexandra

Billiga veckan dag 2

Hej igen! Idag var det fisksoppa med vitlöksbröd som stod på schemat. Dagens rätt kostade ca 190 kr då jag fick köpa en alternativ fisk till de lax och torsktärningar som egentligen skulle vara till. Som jag skrivit tidigare så finns inte alla varor i alla butiker så man få ta det som är så lika som möjligt.

Soppan var super enkel att göra och det gick riktigt fort. Jag hade inga jätte förhoppningar idag efter gårdagens falukorv men det visade sig att soppan var super god!  Hade tre killar som skulle äta middag hemma hos mig idag, dom trodde som mig att det inte skulle bli någon hitt men även dom ändrade sig och tog om flera gånger.  Då kommer vi åter tillbaka till det jag diskuterade igår, mängden som Ica har planerat per portion. Vi var alltså fem stycken som åt idag, flera tog flera gånger och jag fick ändå rester. Visserligen bra om jag hade behövt matlådor men tror att rent ekonomisk så skulle man kunna få det billigare och man minskade portions mängden lite.

Det sammanlagda betyget idag är i alla fall väldigt högt! Verkligen en super god soppa som jag definitivt kommer laga igen. Receptet hittar ni här:http://www.ica.se/Recept/fiskgryta-med-vitloksbrod-714155/
Bilderna från dagen matlagning får ni se imorgon då datorn inte ville ladda upp bilderna nu.

Ha en fortsatt trevlig kväll!
//Alexandra   


Billiga veckan dag 1

Så, då var jag äntligen igång med detta projekt.  Denna blogg är nämligen en del av mitt projektarbete under sista året av gymnasiet och går ut på att jag ska laga massor av mat och sedan skriva lite om det här i bloggen. Jag ska inte laga vilken mat som helst utan följa färdigplanerade veckomenyer från olika företag. Eftersom jag går ekonomilinjen på gymnasiet så ska jag även värdera menyerna utifrån den ekonomiska synvinkeln.  Denna vecka kommer jag att laga mat efter Icas billiga veckan.

Idag åkte jag därför till Ica supermarket för att inhandla veckans varor. Inköpslistan hittar ni här: http://www.ica.se/billigaveckan . För mig stannade det på 517 kr. Tyckte det var relativt enkelt att handla efter inköpslistan men fick ibland välja andra varor då det inte alltid fanns exakt det jag skulle ha. Glad och nöjd åkte jag hem med mina två fyllda kassar.

Väl hemma var det bara att sätta igång med dagen rätt. Stuvade grönsaksmakaroner med korv som stod på schemat. Här har vi allt vi behövde. Utöver det som står på inköpslistan så finns det något som heter veckans basvaror, vilket man oftast har själv hemma. Till denna rätt var smör, salt och peppar basvaror. Bortsett från basvarorna så kostade denna rätt ca: 94kr.

Maten var väldigt enkel att laga och tog inte alls lång tid men vet inte om jag skulle kalla det en smaksensation direkt, makaroner och korv kommer troligen alltid bara vara makaroner och korv i min värld. Säkert en bra rätt för en stressad småbarns familj som vill få i barnen lite grönsaker, här i form av en stuvning. Valde också att lägga till en hård brödbit  då jag sökte lite tuggmotstånd. 

Det jag la märke till var att när min familj hade ätit klart så hade vi fotfarande jätte mycket stuvning kvar. På icas sida står det att rätterna är planerade för fyra personer och att tanken är att allt ska gå åt, detta var dock inte fallet. Men får återkomma i denna fråga när veckan har gått då jag har lagat flera av rätterna.

Imorgon återkommer jag med min recension på morgondagens fiskgryta med vitlöksbröd, tror att det kan vara något mer i min smak.

Ha en fortsatt trevlig kväll!
// Alexandra

RSS 2.0